Sunday, May 18, 2025
Uutiset

Kuka on Vartti Isberg ja miksi Suomi puhuu hänestä taas?

61-vuotias Vartti Isberg on yksi Suomen kiistanalaisimmista romanihahmoista — entinen alamaailman johtaja, entinen pastori ja mies, joka toteutti julkisen verikoston keskellä kirkasta päivää. Nyt hänestä puhutaan täysin eri syystä: hänen kirjansa Verikosto – Mustalaisjohtajan elämä ja suorat kommentit romanikulttuurin nykytilasta ovat herättäneet keskustelua.

🧒 Lapsuus pelon keskellä

Vartti Isberg nuorena
Vartti Isberg nuorena vaikeiden vuosien keskellä, jolloin elämä väkivallan ja pelon varjossa oli arkipäivää.

Syntynyt vuonna 1964, Vartti Isberg kasvoi suomalaisessa romaniperheessä, jolla oli pitkä traumaattinen historia. Hänen vanhempansa Väinö ja Anita erosivat hänen ollessaan nuori, ja hänen äitinsä karkotettiin romaniyhteisöstä. Tämä merkitsi sitä, että Vartti joutui kokemaan painetta ja hyljeksintää sekä perheeltään että yhteiskunnalta.

Vuoden 2024 kirjassaan Isberg paljastaa nuoruutensa kauhistuttavan todellisuuden:

“Nukuin 9mm pistooli tyynyni alla. Se oli normaalia meidän kodissamme.”

Hän kirjoittaa myös:

“Näin jo nuorena, että olen aikani tuote… Olen ollut vankiloissa, on tapahtunut murhia ja muita rikoksia. Minua vahingoitettiin niin paljon, että vasta nyt voin puhua kaikesta avoimesti.”

Hänen isänsä Väinö tuli väkivaltaisesta perhetaustasta. Väinön kahdeksasta sisaruksesta viisi murhattiin, ja tämä trauma vainosi Varttia.
Lopulta hän sanoi:

“Uskon, että synnyin rikolliseksi.”

🔪 Vuoden 1980 verilöyly, joka muutti kaiken

Syyskuussa 1980 tapahtui tragedia, joka muutti kaiken. Vartin isä Väinö Isberg, hänen tätinsä ja kaksi perheystävää murhattiin brutaalisti Brandbergenissä, Ruotsissa suomalaisromanimiehen Gunnar “Käppyrä” Palmrothin toimesta. Murhat olivat raakoja: uhrit ammuttiin ja viillettiin, ja Vartin täti raiskattiin ennen tappamista.

Murhat järkyttivät paitsi romaniväestöä myös koko Ruotsia ja Suomea. Jopa poliisi pelkäsi, että se laukaisisi verikoston:

“Pelkäämme, että murhat voivat johtaa kostoiskuihin,” sanoi Tukholman väkivaltarikosten päällikkö vuonna 1980.

Vartti oli silloin vasta 16-vuotias. Vuosien ajan hän eli tämän menetyksen tuskan ja paineen alla. MTV:n haastattelussa hän sanoi:

“Se rikos hajotti perheemme, en voinut nukkua tai ajatella mitään muuta kuin että jonain päivänä toteutan tämän loppuun.”

Verikoston käsite oli hyvin todellinen romanikulttuurissa. Mutta Palmroth todettiin mielisairaaksi ja hänet passitettiin psykiatriseen hoitoon – ei vankilaan. Monien mielestä se ei ollut oikeutta.

💥 Koston hetki Tukholmassa

Yli 20 vuotta myöhemmin, 12. tammikuuta 2001, kohtalo toi Vartin kasvotusten isänsä murhaajan kanssa – keskelle Tukholmaa.

Kun Vartti näki Palmrothin istuvan autossa Orientexpressen-ravintolan edessä lähellä Tukholman päärautatieasemaa, hän avasi tulen. Hän ampui Palmrothin kymmenen kertaa kymmenien silminnäkijöiden edessä. Sitten hän rauhallisesti ilmoittautui poliisille seuraavana aamuna.

Kirjassaan Isberg kirjoitti myöhemmin:

“En kadu tekemääni henkirikosta. Olisin katunut, jos olisin kohdistanut tekoni viattomaan ihmiseen.”

Hän lisäsi:

“Meillä on omat lakimme ja valtion lait.”

Viranomaiset vahvistivat, että kyseessä oli verikosto — viimeinen kosto vuoden 1980 joukkomurhasta. Palmrothin perhe, joka oli elänyt pelossa 20 vuotta, sanoi julkisesti:

“He saivat kostonsa, nyt haluamme rauhaa.”

🏥 Mitä tapahtui seuraavaksi?

Vaikka teko tapahtui julkisesti, Isbergia ei tuomittu vankilaan. Sen sijaan hänet määrättiin psykiatriseen hoitoon Ruotsissa ja myöhemmin siirrettiin Suomeen vuonna 2003.

Hän vietti hoidossa noin kaksi vuotta ja vapautui — tuomio, joka järkytti monia. Hän ei koskaan kiistänyt tekoaan — eikä pyytänyt anteeksi. Mutta vuosien saatossa hänen keskittymisensä siirtyi toisaalle.

📖 Kirja, joka käynnisti uuden keskustelun

Vartti Isberg kirja Verikosto – Mustalaisjohtajan elämä julkaistiin lokakuussa 2024.

Lokakuussa 2024 Isberg julkaisi elämäntarinansa kirjassa Verikosto – Mustalaisjohtajan elämä, jonka hän kirjoitti yhdessä toimittaja Rami Mäkisen ja entisen rikollisen Omos “Opa” Okohin kanssa.

Kirja sukeltaa syvälle romanikulttuuriin, väkivaltaan ja identiteettiin. Isberg pohtii, kuinka verikosto, trauma ja kosto muovasivat hänen elämäänsä — ja hänen yhteisöään.

Hän kirjoitti:

“Ihmiset lähtevät pois ei kunnian, vaan kostopelon takia.”

Hän myös haastoi yhteisön:

“Murhia ja ampumisia tapahtuu, vaikka ne eivät aina ole suoraviivaisia verikostoja.”

Kirja käynnisti kansallisen keskustelun romanien välisestä väkivallasta, hiljaisuudesta ja kirjoittamattomista säännöistä, jotka ohjaavat elämää lain ulkopuolella. Se sai nopeasti huomiota mediassa, mukaan lukien MTV, Yle ja kustantaja Johnny Kniga.

❤️ Entä hänen yksityiselämänsä?

Vaikka hänen julkinen tarinansa on tunnettu, Isberg on pitänyt henkilökohtaiset suhteensa yksityisinä. Ei ole julkista tietoa hänen vaimostaan tai lapsistaan. Hänen kirjansa keskittyy hänen lapsuuteensa, kulttuurisiin haasteisiin ja rikoksiin — mutta ei rakkauselämään. On todennäköistä, että hän haluaa pitää nämä elämänalueet poissa julkisuudesta.

📢 Mitä Vartti Isberg tekee nykyään?

Isberg ei ole enää mukana rikollisuudessa. Sen sijaan hän on aktiivinen sosiaalisessa mediassa — mukaan lukien TikTok ja Instagram — missä hän jakaa henkilökohtaisia tarinoita ja puhuu romanien yhteisön haasteista. Hänen tavoitteensa on nyt ohjata nuorempaa sukupolvea pois koston kierteestä ja käyttää omaa menneisyyttään välineenä pohdintaan ja muutokseen.

Jätä vastaus

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aiheeseen liittyvät viestit

Lataa lisää viestejä Ladataan...Ei enää viestejä.